Kategorier
Bygg

Rullställning – för säkert arbete

Om du ska måla om en husfasad eller kapa grenar på några träd i din stora trädgård, bör du undvika att klättra på en stege. Hyr istället en rullställning.

Dina svärföräldrar bor i en stor trävilla i utkanten av staden. Villan är i stort behov av renovering och reparation. Som den gode svärson du är, har du lovat att hjälpa din svärfar med arbetet under din första semestervecka. På husets fasad ska gammal färg skrapas bort, och några träribbor måste bytas ut. Taket behöver också ses över, och inte minst måste vindskivorna på huset bytas ut.

Du tänker inte klättra upp och ner på en skranglig stege hela veckan med verktyg och målarpenslar i ena handen. Istället ber du din svärfar hyra en rullställning. Den bör vara så bred att båda två kan stå på den samtidigt.

En rullställning är lätt att förflytta

Att arbeta på en rullställning ger många fördelar. Du kan placera verktyg och material på ställningens arbetsplattform. Du får två fria händer och kan arbeta utan att riskera att tappa balansen eller att tappa några föremål på marken. Om du ska utföra arbete runt ett hus kan du flytta rullställningen i takt med att du blir klar. När du flyttat din rullställning förankrar du den så att den står stabilt.

En rullställning kan användas för flera typer av arbeten. Ibland behöver du nå högt upp för att tukta och klippa träd i trädgården. Då kan du stå på rullställningen och samtidigt hantera en såg eller ett klippverktyg på ett säkert sätt.